Tabakhaneye b*k yetiştirmek ne demek?



Osmanlı döneminde deri tekeli bir yer vardı; orası da Safranbolu.. Safranbolu'da tabaklanmayan deriyi satanlardan, o dönemin tüccarları alış veriş yapmazlardı.

O dönem çok para kazanan Safranbolu'lu iş adamları Köşkler, konaklar ve 99 odalı evler yaptırmış, bazı evlerin içine çeşme dahi getirilmiştir...Safranbolu' yu ziyaret ederseniz bu şahane konakları müze gibi gezebilirsiniz,pansiyon olarak günlük ziyaretçisi de olabilirsiniz.



Safranbolu'da taze köpek dışkısı için tabak hanelerde yaygın olarak binlerce köpek beslenirmiş. Ham deri, kıllardan, yağ ve et tabakalarından mekanik olarak temizlendikten sonra kimyasal olarak işlendiği "sama" (incelik kazandırmak) safhasında, taze köpek dışkısı enzimlerine ihtiyaç duyulduğundan, tabakhanelerin olduğu yerleşim yerlerinde çoluk çocuk ellerinde teneke ve maşrapalarla, köpek dışkısı toplarlar, "sama" işlemi ancak dumanı tüten taze dışkı ile yapılabildiğinden koşa koşa tabakhanelere yetiştirirlermiş, çünkü bayatlarsa para etmezmiş. Sonraları İstanbul Kazlı çeşme semtinde kurulan deri fabrikaları da aynı yöntemi yıllarca kullanmış.

Hayvanların derilerinin işlendiği atölyeler köpek dışkısı için yanar tutuşurlarmış. Çünkü bir tek taze köpek bokunda bekletilen deri yumuşacık, kıl köklerinden arınmış, gözenekleri açık, ince, homojen... yani kaliteli olabilirmiş. Bu nedenle köpek çiftlikleri kurulmuş... Binlerce köpek beslenmiş, üretilmiş ve hatta köpeğin dışkısını sıcak ve kurumadan yetiştirmek için sistemli bir iş örgütlenmesi kurulmuş..

Bugün bu tür dericilik tamamen yok olmuş olup, yapay olarak yani kimyasallarla da aynı sonuç elde edilmeye başlanınca köpeklerin de, dışkı toplayıp yetiştirenlerin de pabucu dama atılıvermiş. O zamanlar hızlı koşanlara, bugün ise deli gibi araba sürenlere "Tabakhaneye bok yetiştiriyor" denmesi yeni kuşakların nereden geldiğini bilmediği, merak ettiğini de sanmadığım bir deyiş..

-belki de içinde b.k kelimesi geçtiğinden, günümüze kadar gelebilmiş. :) Safranbolu'da deriyi işleyip kullanılabilir hale getiren meslek erbabına; "Dabbak mısın; it bokuna muhtaçsın" denirmiş..
Artik kimyasallar ile it bokuna gerek yok ama tabakhaneye bok yetiştirenler çooook..

Yorumlar

  1. Canım hoşgeldin, gelmişsin gelmişsin:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoş buldum güzel arkadaşım :) sende hoşlar getirdin..

      Sil
  2. geldim kuzum geldim geldiimm hepinizi çok özledimmm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir daha gitme bücürüğe söylerim sana poz vermez:))

      Sil
  3. Canım,
    hoşgeldin. Gelmene çoook sevindim.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoş buldum bülbülüm sende hoş geldin eskimeyen dostum :) sevgiler benden, öpüyorum..

      Sil
  4. Biliyordum ben bu konuyu, hatta bizim ailede herkes bilir, anısı var:) gerçekten ciddi bir işmiş yetiştirmek:)

    YanıtlaSil
  5. sevgili bahar öncelikle bu hikayeyi ve konusunu bilmene çok memnun oldum normalde günlük hayatta kullandığımız bu kelimenin manasını bilen çok fazla insan yoktur anısının ne olduğunu da senden öğreniriz eğer paylaşırsan..bu arada anladığım kadarıyla hemşerimsin..
    sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar,

    Yazınız o kadar güzeldi ki, anlatımdaki zenginlik ve uslübunuz insanı sürüklüyor ve asla bıkkınlık vermiyor. Siz sayfalar dolusu yazsanız hiç kimsenin bıkkınlık getirmeden çok rahat okuyacağını söyleyebilirim. İşte yazıdaki sürükleyicilik budur. Yazınızın sonunu da öyle güzel bağlıyorsunuz ki, yüzünüze karşı söylemek gibi değil derler ya hani, emin olun öyle.

    Açıkcası yazınızın özünü teşkil eden bu söylemi, deyişi duymayan ve bilmeyen yoktur. Ama mahiyetini inanın ben burada sizin paylaştığınız yazınızdan öğrendim. Teşekkür ederim.

    Kaleminize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.
    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep bey değerli yorumunuz için teşekkür ederim fakat bu yazı araştırarak yapmış olduğum kimi yerleri alıntı olan içerinde benim ufak tefek katkılarımla bu hale gelmiş olan bir yazı..beğenmenize ayrıca sevindim çünkü bu deyimin nereden ve nasıl bu güne geldiğini okuyarak anlamak gerçekten güzel ve keyifli, tekrar teşekkür ederim, saygılarımla..

      Sil
  7. günlük hayatta çok kullandığımız deyim. bilerek kullanmak daha keyifli olacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle hiç olmazsa kendi çevremize anlatacak doğru bir hikayenin deyimini kullanmak keyifli, teşekkür ederim, sağ olun..

      Sil
  8. birşey daha öğrenmiş oldum teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  9. Çok ilginç. Bir ara merak etmiştim bu sözün kaynağını. Bir araştırayım deyip unutuvermişim.

    Sağlıkla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende merak ettiğim için araştırmıştım teşekkürler sokratesin yeğeni :)

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar